FULL RESULT

GROUPING * FINAL CUP * FINAL PLATE

 

 

klik untuk lihat harian metro 20 Februari 2007

 

 

SEMSAS 7's KINI MULA MENJADI

 

 

BUALAN HANGAT

 

 

Kejohanan Ragbi 7 Sepasukan Semsas 2007 yang baru berakhir hujung minggu yang lepas telah mencatatkan sejarahnya yang tersendiri. Kejohanan yang pertama kali diadakan selepas 4 tahun hilang dari kalendar ragbi negara dan yang pertama kali dianjurkan bersama oleh EXSAS melalui Kelab Ragbi Exsas Eagles dan Semsas kini menjadi bualan hangat peminat ragbi tanahair.

 

Persiapan kejohanan pada kali ini memang tidak mendapat liputan dan tidak ramai peminat dan pasukan ragbi tanahair yang mengetahuinya. Selain daripada kesuntukan masa, kejohanan pada kali ini juga hanya dibuka kepada pasukan sekolah di sekitar Pahang sahaja. Ini adalah percubaan pertama jawatankuasa pengelola untuk mengadakan semula kejohanan ini selepas telah tidak diadakan semenjak tahun 2003.

 

Walaupun hanya 21 daripada 28 pasukan yang hadir, namun ia tidak melemahkan jawatankuasa pengelola kejohanan untuk memberikan yang terbaik disepanjang kejohanan ini berlangsung.

 

Kejohanan pada kali ini telah berlangsung dengan jayanya dengan kehadiran ramai peminat ragbi tanahair. Mereka terdiri daripada bekas pelajar Semsas yang hadir dengan memberikan sokongan moral dan tenaga kepada pasukan Semsas dan juga pihak pengelola. Terdapat juga bekas pemain yang pernah bermain untuk pasukan sekolah mereka didalam kejohanan ragbi Semsas 7's seawal tahun 90an dahulu.

 

Majlis penutupan kejohanan telah disempurnakan oleh YB. Encik Mohd Ariff Sabri bin Abdul Aziz, ADUN Kawasan Pulau Manis pada jam 11 pagi selepas menyaksikan perlawnan akhir kategori bawah 18 dan 15 tahun. Turut hadir ialah Encik Abd Ghafar Mahmud, Ketua Penolong Pengarah Sektor SBP, Pengerusi PIBG, Tuan Haji Abas Abd Rahman, Pengetua Semsas dan juga Dato' Ir Muhammad Imran Baharudin, Pengerusi Exsas.

 

Pasukan SHAH Pekan telah berjaya menundukkan SMK Khai Mun, Bentong di dalam perlawanan akhir 'Cup' kategori bawah 18 tahun, manakala SEMESTA mengungguli kategori 'Plate' bawah 18 tahun dengan menundukkan pasukan SMK Sri Kuantan. Pasukan SEMSAS A bawah 15 tahun berjaya mencuri tumpuan dengan berjaya menjadi Johan Cup kategori bawah 15 tahun mengalahkan SEMESTA. Pasukan dari SMK Sg Isap telah berjaya menutup peluang pasukan SEMSAS B untuk muncul sebagai johan 'plate' kategori bawah 15 tahun.

 

Kejohanan pertama ini juga telah mendapat liputan semasa oleh pihak RTM Kuantan dan juga pihak Harian Metro.

 

Terima kasih kepada semua pihak yang telah bertungkus lumus menjayakan kejohanan ini, para penaja dan juga para pemain. Jumpa lagi pada tahun hadapan.

 

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Akaun Kebajikan EXSAS

Nama : Persatuan Bekas Pelajar SEMSAS
Bank : Affin Bank Wangsa Maju
No Akaun : 105040031824

Akaun Bank EXSAS

Nama : Persatuan Bekas Pelajar Semsas

Bank : Maybank Berhad, Kelana Jaya

No Akaun : 5623 5750 2760

Jumlah Pelawat

Web Traffic: Hari Ini 650 | Total 1721914 | Powered by CoalaWeb
Go to top